Uspostavljanje elektronske naplate administrativnih taksi i naknada

Elektronsko plaćanje usluga javne uprave biće moguće u naredne dvije sedmice, a prve će se online moći platiti usluge Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava i to izdavanje uvjerenja iz kaznene i prekršajne evidencije.

To je saopštila ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić, tokom potpisivanja Ugovora o saradnji sa tri poslovne banke, koji se odnosi na stvaranje uslova za uspostavljanje elektronske naplate administrativnih taksi i naknada, a čime se ulazi u zadnju fazu realizacije projekta.

Pored ministarke Srzentić, potpisivanju ugovora prisustvovali su i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, kao i predstavnici Hipotekarne, Crnogorske komercijalne i NLB banke.

Srzentić je pojasnila da će građani i privreda moći da plaćaju administrativne takse i naknade putem platnih kartica na portalima za pružanje elektronskih usluga bez odlaska na šalter institucija.

“Već duže i građani i privatni sektor iskazuju potrebu za jednim ovakvim sistemom.  Na ovaj način građani prvi put mogu od početka do kraja koristiti Vladine usluge u digitalnom okruženju. U pilot fazi smo odabrali dvije usluge Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava i to Izdavanje uvjerenja iz kaznene evidencije i Izdavanje uvjerenja iz prekršajne evidencije, koje će se od sada moći plaćati onlajn”, rekla je Srzentić.

Direktor Odjeljenja za digitalna plaćanja i saradnju s trećim licima u Crnogorskoj komercijalnoj banci, Miloš Milić, rekao je da je potpisivanjem Ugovora napravljen veliki korak i da će elektronska naplata administrativnih taksi i usluga donijeti veoma pozitivno iskustvo u korišćenju u domenu digitalizacije.

„Svi će imati mogućnost da se online identifikuju, apliciraju za servis i plate, a samo na šalteru odrade završni korak- biometrijska identifikacija i ostalo što je potrebno“, rekao je Milić.

Novosti