Sastanak glavnog izvršnog direktora CKB-a i guvernera Žugića

18 novembar 2021

Sagovornici su razgovarali o skorašnjim ocjenama međunarodnih finansijskih institucija, koje su potvrdile da je bankarski sistem u Crnoj Gori stabilan, dobro kapitalizovan i visoko likvidan. Osvrćući se na stanje u bankarskom sektoru, guverner Žugić je istakao da je, uprkos pandemiji COVID -19, nivo nekvalitetnih kredita ostao na skoro identičnom nivou kao prije krize.

“Rast NPL-a u iznosu od svega 0,03% govori da je crnogorski bankarski sistem u covid krizu ušao jak i stabilan, a da je deset paketa mjera koje je CBCG donijela od početka pandemije itekako doprinijelo očuvanju te stabilnosti. To su prepoznale i međunarodne finansijske institucije, čija je ocjena da je zahvaljujući CBCG dat doprinos manjoj recesiji.”

Tamaš Kamaraši, glavni izvršni direktor CKB-a je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo zbog kontinuirane i kvalitetne saradnje CKB-a i Centralne banke Crne Gore. Takođe, on je istakao da su makroprudencijalne mjere CBCG bankarskom sektoru bile od izuzetne pomoći.

“Mjere su bile transparentne, uspješne i očuvale su stabilnost bankarskog sektora, ublaživši rastući trend prezaduženosti stanovinštva”, kazao je gospodin Kamaraši.

Guverner Žugić je istakao da je CKB važan dio crnogorskog bankarskog sektora, te da očekuje će se saradnja nastaviti, posebno u segmentu adekvatne i pravovremene primjene Zakona o kreditnim institucijama i Zakona o sanaciji kreditnih institucija koji stupaju na snagu u januaru 2022. godine.

Novosti