CKB banka i Podgorička banka realizovale proces spajanja

11 decembar 2020

Crnogorska komercijalna banka i Podgorička banka uspješno su završile jedan od najkompleksnijih projekata integracije na crnogorskom finansijskom tržištu. Integrisana banka nastavlja sa radom pod nazivom Crnogorska komercijalna banka AD Podgorica, member of OTP group (CKB) i ostaje vodeća banka u zemlji sa najvećim kreditnim i depozitnim portfolijom, kao i brojem klijenata.

Prednosti integracije najviše će osjetiti klijenti. Integrisana banka ima široku ponudu kreditnih i štednih proizvoda, pružaće brzu i kvalitetnu uslugu, inovativne digitalne proizvode i elektronsko bankarstvo, kao i raznovrsnu paletu kartica. Klijentima će na usluzi biti i veći broj poslovnica nego što je to bilo ranije. U 35 filijala širom Crne Gore i sa 115 bankomata, banka će omogućiti široku pokrivenost tržišta i kvalitetan i brz odgovor na zahtjeve klijenata u skladu sa standardima OTP grupacije. Ovom integracijom kompanije i država dobile su još jačeg partnera za podršku razvojnim projektima, dok će društvo u cjelini osjetiti prednosti kroz društvenoodgovorno poslovanje banke i podršku matične OTP grupe kao dominantne regionalne bankarske grupacije.

„Nakon godinu i po dana organizacionih, razvojnih i poslovnih aktivnosti, zadovoljstvo mi je da saopštim da su dvije banke uspješno integrisane. CKB nastavlja svoje poslovanje kao visoko likvidna, stabilna i pouzdana banka koja uživa povjerenje svih svojih klijenata. Dodatno ojačana pripajanjem Podgoričke banke i usvajanjem njenih vrijednosti i sinergije sa najboljom ponudom i timovima, CKB je i dalje najefikasnija banka u zemlji sa stabilnim potencijalom za rast, održivom profitabilnošću, jakim kapitalom i likvidnošću, kao i širokom ponudom usluga prilagođenih potrebama građana, kompanija i države. Naša misija ostaje ista, da budemo pokretač daljeg razvoja u zemlji, doprinesemo uvođenju najviših evropskih standarda poslovanja, kao i da pomognemo našim klijentima u ostvarenju njihovih ciljeva, pružajući svoj doprinos u jačanju stabilnosti i povoljnog okruženja za investicije, u skladu sa prepoznatljivim standardima i profesionalizmom OTP grupe,“ izjavio je glavni izvršni direktor CKB, Pál Kovács.
G. Kovács se zahvalio svim zaposlenima na profesionalizmu i velikom zalaganju da se ovaj projekat realizuje uspješno i u planiranom roku. „Posebnu zahvalnost dugujemo zaposlenima, kao i klijentima banke na podršci, razumijevanju i povjerenju koje su pokazali tokom perioda integracije” – istakao je g. Kovács.

Za vrijeme trajanja procesa integracije i CKB i Podgorička banka postigle su odličan poslovni rezultat održavajući u potpunosti svoju redovnu dinamiku poslovanja i izlazeći u susret potrebama svih svojih klijenata čak i u otežanim uslovima izazvanim pandemijom koronavirusa. Ugledni finansijski magazin Global Finance proglasio je CKB najboljom bankom u Crnoj Gori, a CKB Privatno bankarstvo za najbolji servis privatnog bankarstva u zemlji.
Finansijski magazin “Euromoney”, proglasio je CKB za banku godine u Crnoj Gori.

Povodom uspješno realizovanog spajanja dvije banke predsjednik Odbora direktora CKB, Miklós Németh saopštio je: “Spajanjem CKB i Podgoričke banke, integrisana banka dodatno je poboljšala svoju lidersku tržišnu poziciju i u pogledu depozita i kreditnog portfolija. Klijenti će imati pristup najvećoj mreži filijala i bankomata kao i širokom spektru savremenih bankarskih usluga. Inovativni kanali za elektronsko plaćanje, široka ponuda kartica, štednih i investicionih proizvoda, brzina i efikasnost karakterišu novu banku. Uz stručnost i iskustvo najuspješnije univerzalne bankarske grupacije u Srednjoj i Istočnoj Evropi, OTP Grupe, klijenti će iskusiti vrhunsko bankarstvo savremenog doba.”

Integrisanom bankom upravljaće: Pál Kovács, glavni izvršni direktor, Viktor Vorobej, izvršni direktor za Sektor upravljanja rizicima, Maja Vukčević, izvršni direktor za Sektor korporativnog upravljanja, Ivan Vučinić, izvršni direktor za Sektor IT-a i operacija, Sandra Kordić, izvršni direktor za Sektor poslovanja sa fizičkim i pravnim licima i Maja Krstić, izvršni direktor za Sektor strategije i finansija, dok su članovi Odbora direktora: Pál Kovács, Gyözö Nyitrai, Peter Krizsanovich, Balázs Olchváry, Tamás Kamarási i Ilona Török. Predsjednik Odbora direktora je Miklós Németh.


OTP Grupa kao dominantan učesnik na bankarskom tržištu u Mađarskoj, i u regionu Centralne i Istočne Evrope, pruža vrhunske finansijske usluge za više od 18,5 miliona klijenata fizičkih i pravnih lica u jedanaest zemalja, u gotovo 1500 ekspozitura, putem više od 4000 bankomata, internet i elektronskih kanala.

Novosti