CKB

Društvena odgovornost

Crnogorska komercijalna banka od osnivanja brine o dugoročnom razvoju tržišta, odgovorno i efikasno upravlja svojim okruženjem, društveno je odgovorna, i razumije da je samo tako moguće graditi i unaprijediti ekonomski razvoj Crne Gore. CKB pokretač je i autor mnogih inicijativa u crnogorskom društvu, partner u realizaciji brojnih reprezentativnih projekata u kulturi, umjetnosti, nauci, sportu.

Svjesna važnosti preduzetničke inicijative u kulturi, CKB je podržala reprezentativne edicije izdavačke kuće CID (ekonomske, književne, pravne, antropološke, istorijske) koja je objavila važne studije iz istorije, kulture, prirode Crne Gore, ali i brojne kapitalne prevode. Godinu 2008. obilježilo je nekoliko važnih CKB angažmana u filmskoj i likovnoj umjetnosti, a ti projekti su u međunarodnoj stručnoj javnosti ocjenjeni uspješnim. Film crnogorske rediteljke Marije Perović Gledaj me prikazan je na prestižnim festivalima u regionu. Shvatajući važnost crnogorske kinematografije i likovne umjetnosti, CKB je podržala Filmski festival Hercegfest, kao i projekat crnogorskog umjetnika Nikole Markovića (izložbu fotografija i objavljivanje monografije).

Sponzorstva i suorganizacija raznih događaja (koncerti, Praznik mimoze, Svjetski dan štednje), pomoć zdravstvu, obrazovanju i nauci primjeri su stalnog angažovanja banke. Posebna pažnja posvećena je djeci i mladima, stipendiranjem najboljih, ali i kroz CKB donacije UNICEF-ovih projekata. Banka je i kreirala posebne proizvoda za najmlađe.

Već tradicionalna CKB podrška brojnim sportskim klubovima u fudbalu, košarci, rukometu, karateu, doprinjela je njihovim sjajnim rezultatima i prepoznatljivosti Crne Gore i na svjetskoj sportskoj sceni. Saradnja sa Jadranom CKB, crnogorskom vaterpolo reprezentacijom, šampionom u fudbalu FK Budućnost jedni su od najznačajnijih partnerstava Crnogorske komercijalna banke.

CKB prvi put u Crnoj Gori obezbjeđuje finansiranje obnovljivih izvora energije čiji je cilj stalno unapređenje efikasnog i održivog ekonomskog, socijalnog i ekološkog okruženja.